Webshop

Informatie

Afwerking

 

Wat is Spot-UV lak? 

Spot-uv lak is een glanzende laklaag die op bepaalde onderdelen van het drukwerk worden aangebracht. Dit wordt ook wel spotlakken of spotvernis genoemd. Doordat de lak alleen op bepaalde delen van je ontwerp wordt aangebracht, kun je bijvoorbeeld een logo er extra uit laten springen. Voorheen werd dit gedaan door middel van zeefdruk. Hiervoor moest een zeef en film worden gemaakt, waardoor de startkosten al erg hoog waren. Wij werken inmiddels met een digitale manier van spot-UV lakken, waardoor de startkosten veel lager zijn. Deze luxe afwerking voor drukwerk is een subtiele manier om je drukwerk extra te laten shinen!

Hoe werkt Spot-UV lak?

De oorspronkelijke manier van spot-UV lakken is door middel van zeefdruk. Daarvoor wordt een zeef gemaakt, die ervoor zorgt dat alleen de delen die je glanzend wilt hebben ook worden voorzien van die laklaag. Wij werken met een digitale manier van spot-UV lakken. Hierbij wordt je drukwerk eerst in fullcolour gedrukt op onze drukpersen.

Voor gestreken soorten raden we je aan om het drukwerk te voorzien van mat laminaat, zo wordt het contrast tussen glanzend en mat heel mooi. We bieden ook spot-UV lak op ongestreken papier aan, dit kan op onze papiersoort HVO. Deze is ongestreken en dus al ruw van zichzelf. Lamineren is niet nodig en niet mooi.
Na het eventueel lamineren gaan de gedrukte vellen naar de spot-UV machine, deze is digitaal aangestuurd en heeft dus geen zeef of vorm nodig; de lak komt alleen daar waar jij het hebt ontworpen. Vervolgens wordt je product verder afgewerkt en ingepakt.

Welke papiersoorten?

Spot-UV lak kunnen we drukken op een aantal verschillende papiersoorten, 3 gestreken papiersoorten en 1 ongestreken. Je kunt kiezen uit MC mat, enkelzijdig- en dubbelzijdig gestreken sulfaatkarton en de ongestreken HVO. De gestreken papiersoorten lamineren wij mat als je spot-UV lak laat drukken, zodat er een mooi contrast ontstaat tussen het papier en de lak. Vanzelfsprekend kan HVO niet gelamineerd worden, omdat het een ongestreken papiersoort is. Wanneer je hiervoor kiest in combinatie met spot-UV lak krijg je wel een zeer uniek effect, ideaal om op te vallen.

Aanleveren

Het opmaken van je bestanden voor spot-UV lak is anders dan bij normaal drukwerk. Om je op weg te helpen hebben we deze aanleverspecificaties ontwikkeld (zie blz. 10 van het pdf-bestand), zodat je zeker weet dat het eindresultaat perfect is! 

Vragen?

Heb je vragen over het drukken met spot-UV lak, de producten of over iets anders? Neem dan even contact met ons op, we helpen je graag verder!