Webshop

Informatie

Afwerking

 

Drukwerk lamineren 

Je hebt er vast wel eens van gehoord: drukwerk lamineren. Hierdoor wordt je drukwerk een stuk minder kwetsbaar en krijgt het een luxe uitstraling. Lamineren wordt vaak gebruikt voor flyers, menukaarten en bijvoorbeeld de omslag van een gelijmd magazine. Maar wat is lamineren nou precies? En hoe gaat het in zijn werk? We leggen het je graag even uit.

Lamineren vs. plasticiferen

Lamineren is het aanbrengen van een transparant laagje folie, die door warmte en lijm aan het papier hecht. Het is zo dun (namelijk 25 micron) dat het niet als folielaagje zichtbaar is. Lamineren moet dan ook niet verward worden met plastificeren waarbij het plastic wel duidelijk te zien is. Plastificeren heeft een sealrand waardoor het waterdicht is aan de zijkanten. Bij lamineren is dit niet het geval. Wanneer drukwerk tegen vocht of uv-stralingen moet kunnen, zijn er papiersoorten die hier speciaal voor in het leven geroepen zijn. Bijvoorbeeld Synaps (synthetisch papier). 

Geschikte papiersoorten

We lamineren op gestreken papiersoorten, zoals MC of enkelzijdig gestreken sulfaatkarton. Op papieren met textuur kan een laminaat namelijk niet goed hechten doordat er lucht tussen het papier en het laminaat zal ontstaan.

Mat of glans

Lamineren kan met twee verschillende soorten coatings, namelijk glans of mat. Waar glanzend laminaat het drukwerk fellere en/of diepere kleuren geeft, wordt het bij matlaminaat ietsje fletser. Zo heb je zelf de keuze welke look en feel je meegeeft aan je drukwerk! 

Naast een extra luxe uitstraling, is lamineren ook een hele slimme optie voor je drukwerk. Door een laminaat laag aan te brengen zorg je ervoor dat je drukwerk minder snel kan scheuren of kan vlekken/smetten. Het wordt hierdoor een stuk minder kwetsbaar en minder krasgevoelig. Vooral voor visitekaartjes is dit een hele slimme zet! Want visitekaartjes lamineren zorgt ervoor dat ze langer meegaan en erg netjes zullen blijven. Ook zien we vaak dat dit wordt gekozen voor posters. Precies wat je wilt!

Goed om te weten...
  • Dubbelzijdig gelamineerd is geen probleem om te rillen met dik papier, maar blijft iets openstaan.
  • Enkelzijdig gelamineerd papier kan na het afwerken een klein beetje krom staan.
  • Lamineren kan niet op ongestreken papiersoorten zoals HVO en BioTop omdat er vaak lucht komt tussen het papier en de folie waardoor het weer loslaat.

Zijn er nu toch nog vragen die we voor je kunnen beantwoorden over het lamineren van je drukwerk? Laat het ons gerust even weten door contact met ons op te nemen. Daar helpen we je natuurlijk graag mee!