Webshop

Informatie

Afwerking

 

PMS en metallic inkt

Full colour en PMS

Heb je een design die zowel in PMS als in full-colour moet worden gedrukt, houd er dan rekening mee dat sommige PMS kleuren er in full-colour anders uitzien. PMS kleuren zijn kant en klare kleuren, die volgens een grafische standaard tot stand zijn gekomen. In full-colour wordt een kleur samengesteld door de vier standaardkleuren, Cyaan, Magenta, Geel en Zwart, in verschillende percentages optisch te mengen. PMS kleuren kunnen ook fluor- of metaaldeeltjes bevatten waardoor hele felle of bijvoorbeeld goud- en zilverkleuren gedrukt kunnen worden. Als een PMS kleur in full colour gedrukt wordt, moet de kleur dus worden nagebootst door de vier standaardkleuren op papier te mengen. Daarmee gaat van een aantal kleuren wat van de frisheid verloren en fluor of metaal is al helemaal niet mogelijk. Drukken van PMS kleuren in een full colour samenstelling, verschillen dan ook altijd van de originele PMS kleur!

De programma’s Adobe Photoshop en Illustrator hebben een ingebouwde converter die je kunt gebruiken om PMS kleuren in je opmaak om te zetten naar full colour (CMYK). Maar het is altijd zinvol om zelf met de CMYK kleurregelaars de mengverhoudingen zó aan te passen, dat de gewenste PMS kleur zo dicht mogelijk wordt benaderd. Vooral bij huisstijlen is het zelf omzetten van PMS naar full colour een belangrijke factor om controle te houden over het resultaat. Zorg er bovendien voor dat de kleurmodus van Illustrator of Photoshop op CMYK staat, dan worden de kleuren op het beeldscherm ook iets realistischer weergegeven.
Houdt er ook rekening mee dat de kleuren op je beeldscherm nooit een referentie zijn voor de gedrukte kleuren. Kleuren zijn op elk beeldscherm anders. Als je kleuren op papier vergelijkt zal het resultaat in druk dat veel dichter benaderen dan wanneer je vergelijkt met kleuren op je beeldscherm!

Goud en Zilver

Om een goede indruk van goud en zilver op het drukwerk te krijgen wordt dit regelmatig gedrukt met de metallic inkten Goud (Pantone 871C) en Zilver (Pantone 877C). In full-color drukwerk betekent dit extra drukgangen en daardoor wordt het drukwerk duurder. Deze inkten zijn echter te simuleren in CYMK. Uiteraard ben je dan wel de metalic glans van de metalic inkt kwijt.
In principe zijn de CMYK waarden die Adobe InDesign, -Illustrator en -Photoshop bij het omzetten geven prima. Deze waarden zijn:

Pantone 877C = 0% cyaan, 0% magenta, 0% geel en 40% zwart

Pantone 871C = 20% cyaan, 25% magenta, 60% geel en 25% zwart

Uiteraard kun je in je ontwerp ook een beetje spelen met deze waarden.

Let wel, deze waarden kun je gebruiken om de suggestie van goud en zilver te wekken in je ontwerp. Als je bijvoorbeeld een ring in je ontwerp hebt en je geeft de ring bovenstaande waarden, zullen mensen een gouden of zilveren ring zien. Maak je bijvoorbeeld alleen een vierkant vlak met die waarden zullen mensen een bruin of grijs vlak zien.

Metallic inkten zijn naast zilver en goud ook in verschillende andere kleuren mogelijk.