Webshop

Informatie

Afwerking

 

Pregen

Een druktechniek waarbij geen inkt wordt gebruikt? Het bestaat! Je hebt vast weleens drukwerk met reliëf gezien. Hierbij wordt een gedeelte van het drukwerk – een tekst, logo of keurmerk bijvoorbeeld – in het papier geperst, zodat deze als het ware bovenop het papier komt te liggen. Deze techniek noemen we pregen, een traditionele manier van drukken. Wat zo mooi is aan deze druktechniek? Het reliëf, de preeg dus, zorgt ervoor dat je bepaalde delen van het drukwerk extra kunt laten opvallen, zonder de rust in je ontwerp te verliezen.

Wat is pregen?

Pregen wordt ook wel blinddruk of droogstempelen genoemd. Uniek aan deze druktechniek is dat er geen inkt aan te pas komt, al kan pregen prima in combinatie met andere druktechnieken als foliedruk worden toegepast. Bij het pregen wordt er door middel van een preegstempel en contravorm een vorm naar keuze – dit kan een zelf gekozen tekst, afbeelding of logo zijn – in het materiaal geperst.
De meest voorkomende richting is omhoog, zodat het reliëf als het ware op het papier komt te liggen. Andersom is het natuurlijk ook mogelijk om de vorm dieper in het materiaal te drukken. Voor een optimaal effect wordt voornamelijk dik papier of karton gebruikt, al zijn materialen als dun metaal, leer en plastic ook geschikt als preeg drukwerk. Voor het pregen gebruiken wij nog de originele Heidelbergers.

Uniek en luxe effect

Een ander voordeel van preeg drukwerk is dat het bijzonder lastig na te maken is. Niet voor niets wordt deze techniek, al dan niet in combinatie met een andere druktechniek, toegepast bij bankbiljetten, postzegels en credit cards. En wat dacht je van braille? Of naamkaartjes van leer en metaal met reliëf? Stuk voor stuk vormen van preeg drukwerk.

Preeg drukwerk bij Drukkerij Hoekstra

Bij ons kun je terecht voor preegdruk. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een preeg visitekaartje of geboortekaartje? Dus een visitekaartje of geboortekaartje waarbij je een bepaald gedeelte extra wilt laten opvallen? Wij kunnen dit voor je maken. Voor een mooi en luxe alternatief kun je ook foliedruk toepassen. Hierbij geef je de tekst of een deel van het kaartje een metallic uitstraling.