Webshop

Informatie

Afwerking


Er zijn vele mogelijkheden betreft afwerken van drukwerk. Meer informatie over jouw gewenste afwerking kun je hieronder vinden. Ben je nog niet zeker van hoe je jouw drukwerk wil afwerken, of staat jouw wens of vraag er niet tussen? Wij denken graag met jou mee, neem contact met ons op.

> Terug naar kennisbank


Bij Drukkerij Hoekstra ben je aan het juiste adres als het gaat om speciale afwerkingsmethodes. Bijvoorbeeld blindpregen, foliedruk, lamineren, PMS en metallic inkt, stansen en UV-lak. Klik hier voor meer informatie hierover.

Foliedruk is een procedé waarbij door middel van een cliché (metalen stempel) folie op papier gedrukt wordt. Wanneer uw product in de afwerkfase veredeld wordt door middel van een foliedruk, is het belangrijk dat u hiermee rekening houdt in uw digitale document.

  • foliebeeld in aparte laag plaatsen
  • foliebeeld op de instelling ‘overdrukkend’ zetten
  • geef de laag de naam ‘folie’
  • kies voor het foliebeeld in het document een afwijkende steunkleur (nooit CMYK)
  • gebruik geen kleine lettertypes, illustratie en haarlijntjes (lijndiktes fijner dan 0,5 mm en kleine (cirkel)elementen kunnen problemen opleveren)

Klik dan hier voor meer uitleg over foliedruk

Een blindpreeg is een druktechniek, waarbij geen inkt gebruikt wordt. Het beeld komt tot stand door een reliëf in het materiaal (meestal papier of karton) aan te brengen. Het reliëf ontstaat door een verhoogde vorm aan de ene kant van het materiaal aan te brengen en een identieke, maar verlaagde vorm aan de andere kant en het materiaal met kracht samen te persen. Door de plaatsing van de verhoogde- en de verlaagde vorm te wisselen, krijgt men vanaf de voorzijde gezien een verdieping of juist een verhoging van het materiaal. Een preeg kan ook in combinatie met gedrukt beeld of folie gebruikt worden. Wanneer uw product in de afwerkfase veredeld wordt door middel van een preeg, is het belangrijk dat u hiermee rekening houdt in uw digitale document.

  • Preeg in een aparte laag plaatsen
  • Preeg op de instelling 'overdrukkend' zetten
  • Geef de laag de naam 'preeg'
  • Kies voor de preegtekening in het document een afwijkende steunkleur (nooit CMYK)

Klik dan hier voor meer uitleg over preegvormen.

PMS en Metalic Inkt Het kleurmodel CMYK is de meest gangbare druktechniek. Hiermee worden full colour ontwerpen namelijk in slechts 4 drukgangen op papier aangebracht. Het kleurbereik is erg groot, en de kleuren zijn diep en scherp. In sommige gevallen kan het interessanter zijn om voor PMS-druk te kiezen. PMS (Pantone Matching System) is een universeel kleursysteem van vooraf gemengde standaardkleuren. Elke kleur heeft een eigen nummer en bijbehorende specificaties. Drukkers wereldwijd kunnen hiermee exact dezelfde kleur bereiken. Om die reden bestaan logo’s en huisstijlen van organisaties vaak uit PMS-kleuren. Indien een ontwerp één of twee specifieke kleuren bevat geeft drukken in PMS meestal het beste resultaat. CMYK heeft een groot kleurbereik, maar dit bereik is niet oneindig. Er zijn kleuren, zoals goud, zilver, metallic- en fluor kleuren, die met CMYK niet bereikt kunnen worden. Deze kleuren zijn wel beschikbaar in PMS. Bevat uw ontwerp één of meerdere van deze speciale kleuren, dan kunnen wij door middel van PMS-druk prachtig drukwerk leveren. Geeft in uw document aan welke PMS-kleur u wilt voor desbetreffend object. Deze kleur als een 'steun' kleur aangeven.

De positie van de nummering geef je aan door een kader vrij te houden in je ontwerp. Heb je geen uitsparing in je ontwerp? Lever dan een voorbeeldbestand aan met de locatie van de nummering. Bij het plaatsen van je bestelling geef je in het opmerkingenveld aan hoe de nummering loopt.

Als je jouw bestelling in de winkelwagen hebt geplaatst, vragen wij je de bestanden aan te leveren. Het drukbestand (zonder personalisatie) kun je eenvoudig via de website aanleveren. De overige bestanden ontvangen we graag per mail. Let op: vermeld in de onderwerpregel altijd je ordernummer. Bestanden die wij per mail dienen te ontvangen:

  • een voorbeeld van het drukbestand met personalisatiegegevens
  • een Excel-bestand met de personalisatiegegevens, opgeslagen als .csv
  • eventueel codes als losse afbeeldingen, opgeslagen als .png, .jpg of .pdf
  • eventueel fonts die gebruikt mogen worden

Spot-uv/spotlak is een breekbare lak. Wanneer dit over een rillijn komt zal dit breken en ontstaat er een breuklijn. Ook raden we aan om de objecten niet tot en met de snijrand te laten lopen. Als de lak hard wordt kan deze niet goed gesneden worden. De laag brokkelt dan af. Gelieve hiermee rekening te houden met vervaardigen van je spot-uv en deze lijnen uitsparen. Indien er een laminaat onder het spot-uv item komt is dit niet van toepassing

  • UV-lak-vlakken in aparte laag plaatsen
  • UV-lak-vlakken op de instelling ‘overdrukkend’ zetten
  • Geef de laag de naam ‘UV-lak’
  • Kies voor het UV-lak-vlak in het document een afwijkende steunkleur (nooit CMYK)

Klik dan hier voor meer uitleg over Spot-uv/spotlak.

Stansen is een techniek waarbij je de vorm van je product kunt veranderen in een willekeurige vorm. De stansvormen worden met een stansmes in je ontwerp gesneden, zodat je een uniek stukje drukwerk kan laten maken. Om je drukwerk in een afwijkende vorm te laten stansen, heb je een geschikte stanstekening nodig.