Webshop

Informatie

 

Je bestand drukklaar maken

 

Check voor je jouw ontwerp uploadt altijd de aanleverspecificaties bij het product van je keuze. De algemene specificaties vind je hieronder. Lees deze goed door. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan! Ben je op zoek naar de aanleverspecificaties van stansen of afwerking? Klik dan HIER.

 

Algemeen

Email 

Bestanden tot 10 mb kun je mailen naar info@drukkerijhoekstra.nl

WeTransfer.com

Bestanden groter dan 10 mb kun je via WeTransfer.com versturen naar info@drukkerijhoekstra.nl

Adobe Creative Cloud 

Je kunt je bestanden met ons delen via de Adobe Creative Cloud

FTP

Wij bezorgen je graag een eigen gratis FTP-account. Je kunt deze aanvragen, info volgt als wij een account aangemaakt hebben. Een gast account is ook mogelijk wanneer je eenmalig gebruik wilt maken van FTP. Het FTP programma kun je gratis downloaden, Cyberduck voor de mac: https://cyberduck.io en Mozilla voor de pc: https://filezilla-project.org.

Aanleveren van niet digitale bestanden/mediadragers.

Het aanleveren van je materialen en bestanden op mediadragers kun je bij ons langsbrengen of naar ons opsturen.

Bezoekadres

Van Harenstraat 23 - 27 9076 BS St.-Annaparochie

Afleveradres

Expeditie Ingang aan de Beuckelaerstraat 31

Full color (4/0 - 4/4) bestanden maak je altijd op in CMYK. Bestanden met een-, twee- of driekleurig drukwerk maak je op in PMS (solid colors). Deze kleurcodes moeten meegegeven worden in je document.

Maak je bestand op met een afloop van 3 mm (met snijtekens!). Laat je ontwerp doorlopen over de afloop. Dit voorkomt witranden na het snijden en zorgt er voor dat de achtergrond mooi doorloopt aan alle zijden. Zet belangrijke informatie ook niet te dicht op de snijlijn zodat belangrijke informatie niet weg zal vallen!

Als je afbeeldingen gebruikt, raden wij een resolutie aan van 300 DPI bij offset, 150 DPI bij digitaal,75 DPI bij groot formaat drukwerk en 600 DPI voor bitmap zwart/wit.

Als je gebruik maakt van lijnen mogen deze niet dunner zijn dan 0,25 pt. Diapositieve lijnen moeten tenminste een dikte van 0,5 pt hebben.

De minimale lettergrootte die we aanraden is 6 pt. De leesbaarheid is ook afhankelijk van het lettertype dat gebruikt wordt.

Zorg dat de kleurdekking in je ontwerp nooit hoger is dan 280% (de percentages cyaan, magenta, geel en zwart bij elkaar opgeteld). Zorg er tevens ook voor dat de kleurdekking in je ontwerp niet onder de 10% valt, dit zie je later (bijna) niet terug in je ontwerp.

Inktbezetting controleren in Adobe Acrobat

Je kunt ook Adobe Acrobat (niet te verwarren met Adobe Reader!) gebruiken om de inktbezetting van je volledige bestand of een specifieke positie te controleren. De controle is heel eenvoudig uit te voeren in slechts enkele stappen.

STAP 1: OPEN JE BESTAND

Deze stap heeft niet echt veel extra informatie nodig. Het enige dat van belang is, is dat je Adobe Acrobat gebruikt, niet Adobe Reader.

STAP 2: OPEN HET UITVOERVOORBEELD

Als je je bestand geopend hebt, zie je rechts verschillende tools staan. Kijk of hier de tool "afdrukproductie" staat. Zo niet, ga naar gereedschappen > beschermen en standaardiseren. Sleep het icoon met afdrukproductie naar de balk rechts. Kies na het openen van deze tool "uitvoervoorbeeld".

STAP 3: STEL HET UITVOERVOORBEELD IN

In het venster dat zonet te voorschijn gekomen is, verander je "voorbeeld" naar "scheidingen".

Volledig bestand

Vervolgens vink je onderaan "totale dekking gebied" aan en pas je de maximale inktbezetting aan naar het gewenste niveau. Eens je dat gedaan hebt zal je merken dat op alle plaatsen waar de inktbezetting te hoog is, de afbeelding vervangen wordt door de geselecteerde kleur (in ons geval groen).

Specifieke positie

Je beweegt je cursor over het gewenste gebied en in het grote witte vlak van figuur 4 zal de kleurensamenstelling weergegeven worden.

Wil je gebruik maken van grote vlakken zwart? Gebruik dan de volgende opbouw van kleur. Zwarte tekst is alleen 100%K

Warm Black C0% M60% Y30% K100%
Cool Black C60% M0% Y0% K100%
Rich Black C50% M40% Y40% K100%

 

Opmaak met witte contour (‘stroke’) of vulling (‘fill’) mag nooit op overdruk (‘overprint’) staan. Wit op overdruk vervalt in het uiteindelijke drukwerk.

Wij raden aan om bestanden voor drukwerk op te maken in Adobe InDesign, Adobe Illustrator of Adobe Photoshop en het bestand als drukklare pdf aan te leveren, weggeschreven onder PDF profiel PDF/X- 1a:2001. De bestanden dienen aangeleverd te worden als 1 laag. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om drukklare PDF’s aan te leveren staat onze studio ook altijd klaar om je te helpen. Wij ontvangen dan graag de open bestanden (pakket).

Pagina’s niet in spread* aanleveren, maar als afzonderlijke pagina’s. De PDF mag wel meerdere pagina’s bevatten. * Met uitzondering van luikfolders, antwoordkaarten en omslag met uitslaanders.

Stansvorm

Stansen is een techniek waarbij je de vorm van je product kunt veranderen in een willekeurige vorm. De stansvormen worden met een stansmes in je ontwerp gesneden, zodat je een uniek stukje drukwerk kan laten maken. Om je drukwerk in een afwijkende vorm te laten stansen, heb je een geschikte stanstekening nodig.

Als je eenmaal weet hoe jij je product gestanst wil hebben kun je op onze website eerst zoeken tussen alle stansvormen om te kijken of de gewenste stansvorm hier tussen staat. Staat jouw vorm hier niet tussen? Dan kun je zelf één maken, hieronder een afbeelding hoe een uiteindelijke stansvorm eruit ziet in een ontwerp. Wil je graag weten hoe je dit maakt? Klik dan hier voor de uitleg over stansvormen.

 
Diverse afwerkingmethodes

Bij Drukkerij Hoekstra ben je aan het juiste adres als het gaat om speciale afwerkingsmethodes. Bijvoorbeeld voor een preeg, foldiedruk, rillijnen, perforaties of spot-uv

Indien je drukwerk voorzien moet worden van witte of pastelkleurige folie, dan de foliedruk wel uitsparen in je ontwerp.

Spot-uv/spotlak is een breekbare lak. Wanneer dit over een rillijn komt zal dit breken en ontstaat er een breuklijn. Gelieve hiermee rekening te houden met vervaardigen van je spot-uv en deze lijnen uitsparen. Indien er een laminaat onder het spot-uv item komt is dit niet van toepassing.

 
Job options

Voor gebruikers van Indesign, Illustrator of Photoshop is het nog makkelijker om een goed PDF-bestand aan te leveren. Met de '.joboptions'-bestanden, hoef je niet meer over moeilijke instellingen na te denken. De joboptions onthoudt alle instellingen voor het aanleveren van een juist bestand. Wel zo makkelijk! Voor het downloaden van de joboptions klikt je hier.

Checklist!

 Heb ik mijn bestand opgeslagen als een geldig bestandtype?

Wij adviseren je altijd je bestand als pdf aan te leveren.

 Heeft mijn bestand het juiste formaat?

Check altijd het benodigde formaat

 Heeft mijn ontwerp genoeg afloop / bleed?

Minimaal 3 mm afloop en snijtekens toegevoegd?

 Staan belangrijke gegevens ver genoeg van de rand?

Plaats belangrijke gegevens als logo/tekst minimaal 5 mm van de rand van het eindformaat.

 Maakt mijn bestand gebruik van de juiste kleurinstellingen?

Is het bestand gemaakt voor CMYK of PMS? 

 Is mijn bestand van voldoende kwaliteit?

300 DPI voor offset, 150 DPI voor digitaal, 75 DPI voor groot formaat. 

 Overschrijd ik niet de minimale of maximale inktdekking?

Maximaal 300% voor digitaal, 280% voor offset en 240% voor een krant. Minimaal 10%.

Als alle vinkjes zijn gezet, heb je een drukklaar bestand!

 
Hulp nodig?

Hier vind je de uitgebreide versie voor het aanleveren.

Nog steeds niet gevonden wat je zocht? Wij zijn er voor je. Bel of mail ons!

  0518 401228

  info@drukkerijhoekstra.nl

Opzoek naar de stansvormen? Klik dan hier.