Webshop

Informatie

 

Je bestand drukklaar maken

Check voor je jouw ontwerp uploadt altijd de aanleverspecificaties bij het product van je keuze. De algemene specificaties vind je hieronder. Lees deze goed door. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan! Ben je op zoek naar de aanleverspecificaties van stansen of afwerking? Klik dan HIER.

Algemeen

Email 

Bestanden tot 10 mb kun je mailen naar info@drukkerijhoekstra.nl

WeTransfer.com

Bestanden groter dan 10 mb kun je via WeTransfer.com versturen naar info@drukkerijhoekstra.nl
Ook kun je gebruik maken van ons eigen WeTransfer kanaal: https://hdu1859.wetransfer.com

Adobe Creative Cloud 

Je kunt je bestanden met ons delen via de Adobe Creative Cloud

FTP

Wij bezorgen je graag een eigen gratis FTP-account. Je kunt deze aanvragen, info volgt als wij een account aangemaakt hebben. Een gast account is ook mogelijk wanneer je eenmalig gebruik wilt maken van FTP. Het FTP programma kun je gratis downloaden, Cyberduck voor de mac: https://cyberduck.io en Mozilla voor de pc: https://filezilla-project.org.

Aanleveren van niet digitale bestanden/mediadragers.

Het aanleveren van je materialen en bestanden op mediadragers kun je bij ons langsbrengen of naar ons opsturen.

Bezoekadres

Van Harenstraat 23 - 27 9076 BS Sint Annaparochie

Afleveradres

Expeditie Ingang aan de Beuckelaerstraat 31

Full color (4/0 - 4/4) bestanden maak je altijd op in CMYK. Bestanden met een-, twee- of driekleurig drukwerk maak je op in PMS (solid colors). Deze kleurcodes moeten meegegeven worden in je document.

Maak je bestand op met een afloop van 3 mm (met snijtekens!). Laat je ontwerp doorlopen over de afloop. Dit voorkomt witranden na het snijden en zorgt er voor dat de achtergrond mooi doorloopt aan alle zijden. Zet belangrijke informatie ook niet te dicht op de snijlijn zodat belangrijke informatie niet weg zal vallen!

Als je afbeeldingen gebruikt, raden wij een resolutie aan van 300 DPI bij offset, 150 DPI bij digitaal,75 DPI bij groot formaat drukwerk en 600 DPI voor bitmap zwart/wit.

Als je gebruik maakt van lijnen mogen deze niet dunner zijn dan 0,25 pt. Diapositieve lijnen moeten tenminste een dikte van 0,5 pt hebben.

De minimale lettergrootte die we aanraden is 6 pt. De leesbaarheid is ook afhankelijk van het lettertype dat gebruikt wordt.

Zorg dat de kleurdekking in je ontwerp nooit hoger is dan 280% (de percentages cyaan, magenta, geel en zwart bij elkaar opgeteld). Zorg er tevens ook voor dat de kleurdekking in je ontwerp niet onder de 10% valt, dit zie je later (bijna) niet terug in je ontwerp.

Inktbezetting controleren in Adobe Acrobat

Je kunt ook Adobe Acrobat (niet te verwarren met Adobe Reader!) gebruiken om de inktbezetting van je volledige bestand of een specifieke positie te controleren. De controle is heel eenvoudig uit te voeren in slechts enkele stappen.

STAP 1: OPEN JE BESTAND

Deze stap heeft niet echt veel extra informatie nodig. Het enige dat van belang is, is dat je Adobe Acrobat gebruikt, niet Adobe Reader.

STAP 2: OPEN HET UITVOERVOORBEELD

Als je je bestand geopend hebt, zie je rechts verschillende tools staan. Kijk of hier de tool "afdrukproductie" staat. Zo niet, ga naar gereedschappen > beschermen en standaardiseren. Sleep het icoon met afdrukproductie naar de balk rechts. Kies na het openen van deze tool "uitvoervoorbeeld".

STAP 3: STEL HET UITVOERVOORBEELD IN

In het venster dat zonet te voorschijn gekomen is, verander je "voorbeeld" naar "scheidingen".

Volledig bestand

Vervolgens vink je onderaan "totale dekking gebied" aan en pas je de maximale inktbezetting aan naar het gewenste niveau. Eens je dat gedaan hebt zal je merken dat op alle plaatsen waar de inktbezetting te hoog is, de afbeelding vervangen wordt door de geselecteerde kleur (in ons geval groen).

Specifieke positie

Je beweegt je cursor over het gewenste gebied en in het grote witte vlak van figuur 4 zal de kleurensamenstelling weergegeven worden.

Wil je gebruik maken van grote vlakken zwart? Gebruik dan de volgende opbouw van kleur. Zwarte tekst is alleen 100%K

Warm Black C0% M60% Y30% K100%
Cool Black C60% M0% Y0% K100%
Rich Black C50% M40% Y40% K100%

Opmaak met witte contour (‘stroke’) of vulling (‘fill’) mag nooit op overdruk (‘overprint’) staan. Wit op overdruk vervalt in het uiteindelijke drukwerk.

Wij raden aan om bestanden voor drukwerk op te maken in Adobe InDesign, Adobe Illustrator of Adobe Photoshop en het bestand als drukklare pdf aan te leveren, weggeschreven onder PDF profiel PDF/X- 1a:2001. De bestanden dienen aangeleverd te worden als 1 laag. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om drukklare PDF’s aan te leveren staat onze studio ook altijd klaar om je te helpen. Wij ontvangen dan graag de open bestanden (pakket).

Pagina’s niet in spread* aanleveren, maar als afzonderlijke pagina’s. De PDF mag wel meerdere pagina’s bevatten. * Met uitzondering van luikfolders, antwoordkaarten en omslag met uitslaanders.

Stansvorm

Stansen is een techniek waarbij je de vorm van je product kunt veranderen in een willekeurige vorm. De stansvormen worden met een stansmes in je ontwerp gesneden, zodat je een uniek stukje drukwerk kan laten maken. Om je drukwerk in een afwijkende vorm te laten stansen, heb je een geschikte stanstekening nodig.

Als je eenmaal weet hoe jij je product gestanst wil hebben kun je op onze website eerst zoeken tussen alle stansvormen om te kijken of de gewenste stansvorm hier tussen staat. Staat jouw vorm hier niet tussen? Dan kun je zelf één maken, hieronder een afbeelding hoe een uiteindelijke stansvorm eruit ziet in een ontwerp. Wil je graag weten hoe je dit maakt? Klik dan hier voor de uitleg over stansvormen.

Diverse afwerkingmethodes

Bij Drukkerij Hoekstra ben je aan het juiste adres als het gaat om speciale afwerkingsmethodes. Bijvoorbeeld blindpregen, foliedruk, lamineren, PMS en metallic inkt, stansen en UV-lak.
Klik
hier voor meer informatie hierover.

Foliedruk is een procedé waarbij door middel van een cliché (metalen stempel) folie op papier gedrukt wordt.
Wanneer uw product in de afwerkfase veredeld wordt door middel van een foliedruk, is het belangrijk dat u hiermee rekening houdt in uw digitale document.

 • foliebeeld in aparte laag plaatsen
 • foliebeeld op de instelling ‘overdrukkend’ zetten
 • geef de laag de naam ‘folie’
 • kies voor het foliebeeld in het document een afwijkende steunkleur (nooit CMYK)
 • gebruik geen kleine lettertypes, illustratie en haarlijntjes (lijndiktes fijner dan 0,5 mm en kleine (cirkel)elementen kunnen problemen opleveren)

Klik dan hier voor meer uitleg over foliedruk

Een blindpreeg is een druktechniek, waarbij geen inkt gebruikt wordt. Het beeld komt tot stand door een reliëf in het materiaal (meestal papier of karton) aan te brengen. Het reliëf ontstaat door een verhoogde vorm aan de ene kant van het materiaal aan te brengen en een identieke, maar verlaagde vorm aan de andere kant en het materiaal met kracht samen te persen. Door de plaatsing van de verhoogde- en de verlaagde vorm te wisselen, krijgt men vanaf de voorzijde gezien een verdieping of juist een verhoging van het materiaal. Een preeg kan ook in combinatie met gedrukt beeld of folie gebruikt worden.

Wanneer uw product in de afwerkfase veredeld wordt door middel van een preeg, is het belangrijk dat u hiermee rekening houdt in uw digitale document.

 • Preeg in een aparte laag plaatsen
 • Preeg op de instelling 'overdrukkend' zetten
 • Geef de laag de naam 'preeg'
 • Kies voor de preegtekening in het document een afwijkende steunkleur (nooit CMYK)

Klik dan hier voor meer uitleg over preegvormen.

PMS en Metalic Inkt

Het kleurmodel CMYK is de meest gangbare druktechniek. Hiermee worden full colour ontwerpen namelijk in slechts 4 drukgangen op papier aangebracht. Het kleurbereik is erg groot, en de kleuren zijn diep en scherp.
In sommige gevallen kan het interessanter zijn om voor PMS-druk te kiezen. PMS (Pantone Matching System) is een universeel kleursysteem van vooraf gemengde standaardkleuren. Elke kleur heeft een eigen nummer en bijbehorende specificaties. Drukkers wereldwijd kunnen hiermee exact dezelfde kleur bereiken.
Om die reden bestaan logo’s en huisstijlen van organisaties vaak uit PMS-kleuren. Indien een ontwerp één of twee specifieke kleuren bevat geeft drukken in PMS meestal het beste resultaat.

CMYK heeft een groot kleurbereik, maar dit bereik is niet oneindig. Er zijn kleuren, zoals goud, zilver, metallic- en fluor kleuren, die met CMYK niet bereikt kunnen worden. Deze kleuren zijn wel beschikbaar in PMS. Bevat uw ontwerp één of meerdere van deze speciale kleuren, dan kunnen wij door middel van PMS-druk prachtig drukwerk leveren.

Geeft in uw document aan welke PMS-kleur u wilt voor desbetreffend object. Deze kleur als een 'steun' kleur aangeven.

De positie van de nummering geef je aan door een kader vrij te houden in je ontwerp. Heb je geen uitsparing in je ontwerp? Lever dan een voorbeeldbestand aan met de locatie van de nummering. Bij het plaatsen van je bestelling geef je in het opmerkingenveld aan hoe de nummering loopt.

Als je jouw bestelling in de winkelwagen hebt geplaatst, vragen wij je de bestanden aan te leveren. Het drukbestand (zonder personalisatie) kun je eenvoudig via de website aanleveren. De overige bestanden ontvangen we graag per mail. Let op: vermeld in de onderwerpregel altijd je ordernummer. Bestanden die wij per mail dienen te ontvangen:

 • een voorbeeld van het drukbestand met personalisatiegegevens
 • een Excel-bestand met de personalisatiegegevens, opgeslagen als .csv
 • eventueel codes als losse afbeeldingen, opgeslagen als .png, .jpg of .pdf
 • eventueel fonts die gebruikt mogen worden

Spot-uv/spotlak is een breekbare lak. Wanneer dit over een rillijn komt zal dit breken en ontstaat er een breuklijn. Ook raden we aan om de objecten niet tot en met de snijrand te laten lopen. Als de lak hard wordt kan deze niet goed gesneden worden. De laag brokkelt dan af. Gelieve hiermee rekening te houden met vervaardigen van je spot-uv en deze lijnen uitsparen. Indien er een laminaat onder het spot-uv item komt is dit niet van toepassing

 • UV-lak-vlakken in aparte laag plaatsen
 • UV-lak-vlakken op de instelling ‘overdrukkend’ zetten
 • Geef de laag de naam ‘UV-lak’
 • Kies voor het UV-lak-vlak in het document een afwijkende steunkleur (nooit CMYK)

Klik dan hier voor meer uitleg over Spot-uv/spotlak.

Job options

Voor gebruikers van Indesign, Illustrator of Photoshop is het nog makkelijker om een goed PDF-bestand aan te leveren. Met de '.joboptions'-bestanden, hoef je niet meer over moeilijke instellingen na te denken. De joboptions onthoudt alle instellingen voor het aanleveren van een juist bestand. Wel zo makkelijk! Voor het downloaden van de joboptions klikt je hier.

Checklist!

 Heb ik mijn bestand opgeslagen als een geldig bestandtype?

Wij adviseren je altijd je bestand als pdf aan te leveren.

 Heeft mijn bestand het juiste formaat?

Check altijd het benodigde formaat

 Heeft mijn ontwerp genoeg afloop / bleed?

Minimaal 3 mm afloop en snijtekens toegevoegd?

 Staan belangrijke gegevens ver genoeg van de rand?

Plaats belangrijke gegevens als logo/tekst minimaal 5 mm van de rand van het eindformaat.

 Maakt mijn bestand gebruik van de juiste kleurinstellingen?

Is het bestand gemaakt voor CMYK of PMS? 

 Is mijn bestand van voldoende kwaliteit?

300 DPI voor offset, 150 DPI voor digitaal, 75 DPI voor groot formaat. 

 Overschrijd ik niet de minimale of maximale inktdekking?

Maximaal 300% voor digitaal, 280% voor offset en 240% voor een krant. Minimaal 10%.

Als alle vinkjes zijn gezet, heb je een drukklaar bestand!

Hulp nodig?

Hier vind je de uitgebreide versie voor het aanleveren.

Nog steeds niet gevonden wat je zocht? Wij zijn er voor je. Bel of mail ons!

  0518 401228

  info@drukkerijhoekstra.nl

Opzoek naar de stansvormen? Klik dan hier.